Ακρυλικό (Acrylic): οργανική, συνθετική ίνα που συνήθως χρησιμοποιείται στη μορφή φέλπας (ασυνεχούς νήματος). Είναι ελαφρύ, μαλακό, παχύ, με μια αίσθηση μάλλινης ζεστής υφής, δεν μαζεύει, δεν πιάνει μούχλα και μικροοργανισμούς, βάφεται εξαιρετικά καλά και είναι ανθεκτικό στο ηλιακό φως.

Βαμβάκι (Cotton): φυσική, φυτική ίνα. Είναι εξαιρετικά υγροσκοπικό και συνεπώς απορροφά τον ιδρώτα. Είναι πολύ ανθεκτικό, δροσερό και προσαρμόζεται πολύ καλά στο σώμα.

Βαμβακερό Καρντέ (carded)꞉ η νηματοποίηση των καρντέ νημάτων δεν περιλαμβάνει την διαδικασία του χτενίσματος όπως στα πενιέ (βλ. αμέσως παρακάτω). Ως αποτέλεσμα δεν δίνει την ίδια φίνα αίσθηση με το πενιέ.

Βαμβακερό Πενιέ (combed)꞉ η περισσότερο ποιοτική μέθοδος νηματοποίησης. Δίνει το απαλότερο αλλά και μεγαλύτερης αντοχής νήμα. Στη μέθοδο αυτή το βαμβάκι χτενίζεται (Combed cotton = χτενισμένο βαμβάκι), με συνέπεια οι κοντές και σκληρές ίνες να αποβάλλονται και μόνο οι ώριμες και μακριές ίνες να γίνονται νήμα.

Βαμβακερό Mercerized꞉ η μερσερίωση είναι χημική επεξεργασία που εφαρμόζεται μετά την κλώση του νήματος ώστε οι ίνες να είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότερο νερό και συνεπώς περισσότερη βαφή, καθιστώντας το χρώμα της βαμμένης ίνας πιο λαμπερό και βαθύτερο. Επιπρόσθετα βελτιώνει την αίσθηση απαλότητας, επιδεικνύει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μικρότερο μπάσιμο στο πλύσιμο, ενώ μειώνεται η τάση για χνούδιασμα.

Βισκόζη (Viscose): οργανική τεχνική ίνα. Επίσης αποκαλείται και ρεγιόν (rayon, η επονομαζόμενη τεχνική μέταξα). Προέρχεται από κυτταρίνη και βγαίνει σε συνεχές νήμα και σε φέλπα (ασυνεχές). Έχει μια λεία υφή και μεταξένια εμφάνιση, καλή αντίσταση στη φθορά και είναι εξαιρετικά υγροσκοπική (περισσότερο από το βαμβάκι).

Ελαστάνη (Elastane): οργανική, συνθετική ίνα. Eίναι εξαιρετικά ελαστική και χρησιμοποιείται συνήθως με άλλες ίνες για να βελτιώσει την εφαρμογή του προϊόντος στο σώμα. Επίσης είναι ανθεκτική στο πλύσιμο και στους οξειδωτικούς παράγοντες. Είναι γνωστή με διάφορα εμπορικά ονόματα όπως Lygra. Στις ΗΠΑ προτιμείται ο όρος Spandex.

Half terry: βλέπε Πετσετέ.

Lygra: βλέπε Ελαστάνη.

Μαλλί (Wool): φυσική, ζωική ίνα. Εξαιτίας της δομής του και τον χοντρό κυματισμό των ινών είναι υγροσκοπικό (απορροφά υγρασία μέχρι και 18-25% του βάρους του), μονωτικό (εξαιρετική θερμική προστασία), ελαστικό, ανθεκτικό στην φθορά και δεν τσαλακώνει.

Μεικτές ίνες꞉ συνθέσεις αποτελούμενες από τη νηματοποίηση (στην περίπτωσή μας) φυσικών και οργανικών χημικών ινών (ημισυνθετικά νήματα). Ο συνδυασμός αυτός συγκεντρώνει τα προτερήματα των αρχικών υλικών: έτσι για παράδειγμα ο συνδυασμός βάμβακος και πολυαμιδίου προσφέρει την χαρακτηριστική άνεση του βαμβακερού όταν φοριέται και την ανθεκτικότητα που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη οργανική συνθετική ίνα.

Μπότα꞉ περιγράφει την (γυναικεία) κάλτσα που υπερβαίνει το γόνατο.

Νήμα Melange꞉ από το γαλλικό melange (= ανάμεικτο). Το συγκεκριμένο νήμα χαρακτηρίζεται έτσι διότι περιέχει ίνες από διάφορα χρώματα (συνήθως αποχρώσεις του ιδίου χρώματος), οι οποίες βάφτηκαν πριν υφανθούν.

Νήματα 40άρια, 30άρια κλπ.꞉ το νούμερο που συνοδεύει ένα νήμα, αποτελεί αναφορά στην γραμμική του πυκνότητα. Όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο τόσο λεπτότερο το νήμα οπότε και ποιό φίνο και συνακόλουθα ακριβότερο.

Οργανικές Συνθετικές Ίνες꞉ αυτές οι ίνες προέρχονται από οργανικές ουσίες σύνθεσης που πολυμερίζονται έτσι ώστε να παραχθούν μακριές μοριακές αλυσίδες, τα μακρομόρια, που μπορούν να κλωστούν στην μορφή συνεχούς νήματος ή φέλπας (ασυνεχές νήμα).

Πετσετέ (Terry)꞉ πλέξη με μικρές θηλιές (στην μια πλευρά της πλέξης) που δημιουργούν μια χνουδωτή επιφάνεια, η οποία δίνει μία ευχάριστη αίσθηση. Είναι πολύ απαλό. Λόγω της απορροφητικότητάς του ενδείκνυται σε αθλητικό ιματισμό. Το half terry διακρίνεται από το full terry στο ότι το πετσετέ περιορίζεται στο κάτω μέρος της κάλτσας, στο πέλμα του ποδιού. Το υπόλοιπο (πάνω) μέρος της κάλτσας έχει «καθαρή» (δηλ. χωρίς χνούδι) πλέξη.

Πολυαμίδιο ή Νάϋλον (Polyamid or Nylon)꞉ οργανική συνθετική ίνα. Χρησιμοποιείται και σε συνεχές νήμα και σε φέλπα (ασυνεχές). Έχει την υψηλότερη αντοχή από όλες τις πρώτες ύλες της κλωστοϋφαντουργίας, επιδεικνύοντας εξαιρετική αντοχή στο σπάσιμο, στις παραμορφώσεις και στην τριβή. Είναι εύκολο επίσης στην φροντίδα (πλύσιμο - στέγνωμα), δεν τσαλακώνει και βάφεται απολύτως ικανοποιητικά. Έχει ανάλαφρη αίσθηση και παράγεται σε διάφορες διατομές με γνώμονα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (πχ. βαθμός λαμπρότητας του χρώματος).

Πολυεστέρας (Polyester)꞉ οργανική συνθετική ίνα. Οι ίνες του πολυεστέρα ανήκουν στις συνθετικές ίνες. Οι κλωστές από ίνες πολυεστέρα είναι πολύ πιο ομοιόμορφες από τις κλωστές από φυσικές ίνες (π.χ. βαμβάκι). Έτσι είναι πιο ανθεκτικές από αυτές και επανέρχονται ευκολότερα μετά το πλύσιμο. Ο πολυεστέρας είναι κακός αγωγός της θερμότητας και αναλόγως της επεξεργασίας, μπορεί να υπηρετήσει την σύνθεση ενός χειμερινού ή ενός καλοκαιρινού ρούχου. Τα πολυεστερικά νήματα διακρίνονται σε spun (σπάν), δηλαδή σε νηματοποιημένες ίνες πολυεστέρα κομμένες σε ομοιόμορφο μήκος πχ 50mm) και filament που αποτελείται από συνεχόμενες ίνες πολυεστέρα.

Σοσόνια꞉ χαμηλή κάλτσα που όμως καλύπτει τον αστράγαλο.

Spandex꞉ βλέπε Ελαστάνη.

Spun꞉ βλέπε Πολυεστέρας.

Τερλίκι: πολύ χαμηλή κάλτσα που φτάνει μέχρι κάτω από τον αστράλαγο χωρίς να τον καλύπτει.

Τρουακάρ (Trois – quarts, σε μτφ. τριών τετάρτων): περιγράφει την (γυναικεία) κάλτσα που φτάνει ως το γόνατο.